Tuinontwerp en de rol van een pergola.

De belangrijkste reden voor een pergola is beschutting en horizontaal groen.
Hopla, dat zijn er al twee, en dan heb ik nog een aantal redenen. Ook over de uitvoering heb ik zeer specifieke mening, dus daar gaat ie, over “waarom een pergola geen sluitpost in je tuin-realisatie zou mogen zijn”.
Eerst en vooral een begroeide pergola is ’n uitstekende waardplaats voor dieren, vogels, vlinders en bijen. Ze vinden er voedsel, bescherming, bouwen hun nest en brengen er hun kinderen ter wereld. Het verbergen van een lelijke schutting, inkijk of muur zijn esthetische toepassingen.

Ervaar de energie van een luwe plek waar je, beschut tegen wind, zon of ongewenste ogen, je er een weldadige plek voor een krantje, meditatie of hazenslaapje vindt. En door goed gekozen beplanting omgeef je jezelf met kleur en geur die ook overhoofds de eerste druppels zomerregen opvangen.

Als je dan bezoek krijgt van een libel, vlinder of vogel die in de stilte vlak bij je landt, of zoals ik s’avonds een egel aan mijn voeten trof in plaats van mijn pantoffel, dan staat de tijd heel even stil. Een vacuüm van verbondenheid met alles dat is. Dat zelfs de natuur jouw aanwezigheid accepteert, totdat jij beweegt om verder te gaan.

Mooie beplanting (klimmers en vallers) op fraai en super sterk staal.

Als tuinontwerpster heb ik een uitgesproken mening waarom staal een andere feel geeft dan een Douglas pergola. Ook voortuinen met hoge saaie heggen en uitzicht blokkerende (licht wegnemende) oplossingen zijn in mijn ogen te verbeteren door meer variatie in beplanting én toepassingen van staal.

stalen pergola: fragiel, super sterk en vooral decoratief.
stalen pergola: fragiel, super sterk en vooral decoratief.

Super sterk en super fraai.

Een stalen pergola is luchtig. In plaats van dominante balken ondersteunt een fraai doch sterke constructie de nog jonge beplanting, die bovendien super makkelijk om de ranke stijlen zijn te begeleiden. En als die gekoesterde klimmer dan ‘eindelijk’ op knallen staat en groots en meeslepend zijn schoonheid toont, dan is de súper lange levensduur van staal zijn toegevoegde waarde, want je ontkomt aan noodzakelijk onderhoud aan onderliggend verzwakt hout. Net als de begroeïng wordt de pergola mooier en mooier met leeftijd.

Meer redenen voor staal:

  1. Elegant in elk seizoen: zelfs in de winter, als de klimmer bladloos is, is staal een sierraad voor de tuin met plek voor seizoensversiering, verlichting en vogelvoer.
  2. Super makkelijk planten begeleiden. Een nieuwe scheut steek je in een beweging zo terug of knoop hem met een touwtje snel vast. Van boven naar beneden komen ‘klimmers’ nog fraaier tot hun recht.
  3. Super sterk! Staal overbrugt onzichtbaar hele afstanden met zelfs met een volwassen klimplant. 
  4. Onderhoudsvrij, nul slijtage of verzwakking door ouderdom. Onbehandeld staal blijft super sterk.
  5. Modern: in combinatie met andere accessoires zoals boontjes-pyramides, tomaten en ander klimfruitstaanders, of een klimrek tegen een wand voor frambozen, een kandelaars of lantaarn, staal draagt bij aan een sfeervolle moderne feel.
  6. Staal is maatwerk en daardoor creatief, de smid kan zoveel meer dan recht toe recht aan werken. Opties te over.
stalen pergola: fragiel, super sterk en vooral decoratief.
stalen pergola: fragiel, super sterk en vooral decoratief.

Daarom de stalen pergola is een structuur en sfeerobject dat ik bewust in mijn ontwerpen opneem. Door ze te beplanten met fraaier wordende rozen en andere klimmers die geur en kleur bieden voeg je een onderscheidend element aan je tuin toe. Natuurlijk werk ik met een fantastische smid die de investering in deze eye catcher dubbel en dwars waard is.

Daarom doen die pergola! Daar ga je zo enorm veel plezier aan beleven.

Anita