Je weet wat je wilt, waarom dan een tuinontwerp?

Ehm waarom een bakrecept voor een taart? Of een bouwtekening voor een huis?

Nut en noodzaak van een tuinontwerp: een doel en stip op de horizon: hoe gaat de tuin eruit zien en wat ga je er allemaal in doen? Waar gebruik je hem voor? Een ontwerp is ook de basis voor alle te gebruiken materialen, de planning van de werkzaamheden en zo ook dus van het totale kostenplaatje. Een goed ontwerp is niet een overbodige luxe of onnodige uitgave. Een tuinontwerp is een eerste stevige stap naar je tuindroom.

Je leest in bovenstaande al een aantal aandachtspunten, ik licht ze allemaal even toe.

  1. Inhoud en functies in de tuin
    Wat komt er aan gebruiksplaatsen in de tuin en welke opties zijn er per gebruik? Wat zijn de zichtlijnen in de tuin, vanuit het huis en vanuit de buren? Hoe beweeg je door de tuin? Waar kom je binnen, waar ruim je spullen op. Waar wil je privacy, zwemmen, zonnen, spelen, eten, sporten en hoeveel verharding en beplanting wil je daarbij toepassen.
  2. Budget
    Als je alle gebruiksmomenten in kaart hebt gebracht bepaal je of de noodzakelijke werkzaamheden óf in een keer, of in een meerjarenplan gegoten gaan worden. Een tuininvestering vergroot de waarde van je leven én van je huis, én wordt mooier met de jaren, mits je de juiste materialen gebruikt.. Kies daarom voor duurzame materialen die weersbestendig zijn en vaklieden die er verstand van hebben. Al in de ontwerpfase is dit een belangrijke punt van grip op je tuinverbouwing. Verstand van de materialen en betrouwbare vaklieden zijn zelden voor een dubbeltje op de eerste rij maar hoeven ook niet duurste te zijn. Een ervaren tuinontwerper mixt materialen waardoor het totale budget binnen jouw financiële grenzen blijft. Advies over offertes en materiaal zijn daarbij van onschatbare waarde. Natuurlijk is een meerjarenplan ook mogelijk en bepaal je samen met de ontwerper de volgorde van uitvoering.
  3. Out of the box
    Een goed geïnformeerde tuinontwerper heeft kennis van de nieuwste voorschriften en materialen. Weet waar de gemeente u aansprakelijk voor houdt (bekabeling infrastructuur) en hoe om te gaan met bomen en erfgrenzen. En juist die ontwerper werkt met wat is en realiseert toch dat ene speciale plekje waar je je zo op verheugd had.
  4. Onafhankelijkheid
    ik werk met vaste partijen maar niet met vaststaande materialen. Ik heb ’n groot netwerk van toeleveranciers van de meest uiteenlopende materialen. Zo ken ik voor elk materiaal de juiste betrouwbare partij en als het materiaal nieuw op de markt is dan informeer ik mij tot in de puntjes over toepassing, geschiktheid en natuurlijk, garantie.
  5. Garantie en nazorg
    Bovendien ben ik VHG-lid, de Koninklijke Vereniging voor Hoveniers en Groenwerkers met wie ik inhoudelijk overleg pleeg en een garantie afgeef over gedane werkzaamheden. Een veilig gevoel bij een project waar de meeste van ons best onwennig in zijn.