Rouw begeleiding

website%20foto%20AS%20rouw

Rouw en onmacht

Alles gedaan is, er niets meer te regelen valt, dan blijft er slechts de stilte. Het accepteren, en de momenten waarop het gemis voel is.
Van wie is het verdriet, wie mag er mee openlijk verdrietig zijn?
Wat zijn de zaken die je wilt delen, en welke emoties zeker niet.
Hoe ga je door als iedereen constant betrokkenheid toont en aan je vraagt ‘Hoe het met je gaat’.

Meer weten? 
Maak gebruik van het contactformulier of bel:
06 - 2423 7572


AS%20rouw%20transormatie

Drijfveren in het leven en ook bij afscheid.

 Drijfveren gaan over wat ons drijft in het leven, over hoe wij een 'fijnste wereld ooit' willen creëren. Iets wat we kunnen doen, waar we actie in kunnen nemen.
Maar rouwen gaat over niets meer kunnen doen. Over stoppen, overgave aan loslaten.
Als er niets meer te doen is, als er niets anders overblijft dan het voldongen feit.

Iedereen heeft andere behoeftes|vragen.

Waar sta ik in mijn rouw, hoe lang duurt dit?  Hoe kan ik anderen helpen? Hoe kan ik het minder erg, of dragelijker maken? Mag ik alsjeblieft mezelf blijven en niet de hele dag bij de pakken neer gaan zitten? 
Herkenbare vragen, en ondanks dat rouwen een werkwoord is, het grootste kenmerk is die enorme machteloosheid.

Rouwen maakt je onvoorspelbaar en afhankelijk van unieke factoren.
Van kleine triggers in de dag die zo maar pats je hart binnen stormen. Een ondragelijk niets, wachten op geluiden die er niet meer zijn.  En de een gaat in de actie, de ander valt stil.. het is een eenzaam pad. Want je kan het met niemand delen. Hoe kan een ander voelen wat jij denkt, wat jij voelt.?

Wat heb jij nodig, en wat de ander?
Ook bij rouw werk ik met het enneagram, want iedereen beleeft zijn leven anders, en dat geldt ook bij groot verdriet. De vraag is daarom 'Wat heb jij nodig?’.
Ben je extravert of introvert, wil je graag iets doen, er over praten of zoek je liever de stilte op? En welke bruggen kunnen we bouwen zodat we toch met elkaar verbonden kunnen blijven?

Wat mag? Is alles geoorloofd?
Eerste lijns rouw, of rouw van verre
Uitgestelde rouw, en ook rouwen als je je niet in de eerste lijn van rouwenden bevindt, zijn moeilijk te dragen. Ontbreekt het begrip in je directe omgeving misschien, en is die omgeving al ‘doorgegaan’ met het leven van alle dag?
Zorgvuldig afstemmen zodat je wat voor elkaar kunt betekenen is daarin ernom belangrijk. Een luisterend oor, wat afleiding, een knuffel, een rustpunt in een wereld die van zijn grondvest is getrokken kan voor jezelf en de ander helend werken. 

Rouw en het enneagram.

Als je ruimte kunt geven aan de ander zijn ervaringen zal je horen dat niet iedereen hetzelfde voelt op hetzelfde moment. Logisch natuurlijk, maar dat de belevingen zo totaal verschillend en anders zijn, komt toch vaak als een onaangename verrassing. Plots dreigen we ook elkaar nog kwijt te raken.

Het enneagram laat zien dat we allemaal een iets andere reden hebben om te doen wat we doen. Het gaat niet over gedrag, het gaat over de drijfveren die ons helpen in de wereld te leven die wij leefbaar vinden.  Iets dat wijzelf nodig hebben, en dat is uniek voor iedereen.

Rouw en kinderen
Ook al hebben kinderen nog maar een korte geschiedenis met de overledene, zij dragen de rouw met zich mee, richting hun grote momenten in de toekomst.
Een diploma-uitreiking, huwelijk, het krijgen van kinderen, allemaal een nieuw plekken waarin het missen een plaats opeist.  
Het moment waarop zij voelen ‘Dit had anders moeten zijn’. Pats, daar sta ze dan, zoveel jaren verderop in het leven, en dan voel je (dan wéét je) dat rouwen niets met tijd te maken heeft. Het wordt wel zachter, maar zal altijd om erkenning vragen. Door het inrichten van rituelen, kan je de verbinding weer vinden.

Kinderen actief betrekken bij het afscheid geeft ze een anker en een reden van behoren bij de groep van intimi. Rouwen is echter ook stilstaan, stilzijn. Accepteren dat er niets te doen is. "Nee je hoeft niets meer te doen, ik huil of sta stil bij mijn  erkenning en liefde voor."
Hoe kan jij op een bij jullie passende manier een moment inrichten om gezamenlijk te herinneren en te rouwen. Erkenning is helend voor ’n ziel en hart in de rouw, maar vergt ook afstand en ruimte.

Rouw & rituelen
Door het inrichten van rituelen, kan je de verbinding vinden. Hoe kan je op een bij jullie passende manier een moment inrichten om gezamenlijk te herinneren en te rouwen. Erkenning is helend voor hart in rouw, samen daar liefdevol een geschikte vorm voor vinden is een troostende ervaring, waar iedereen zin bijdrage in kan doen. 

Mijn persoonlijke rouw

Mijn persoonlijke rouw.
Ik ben een zoon verloren Siem. Het verdriet om hem heb ik als zeer intens ervaren. Als een golf waarin ik diep en stil ten onder ging. Misschien begrijp je het als ik zo’n hele hoge surfgolf zeg. Zo’n alles overdonderende golf. Hij zwelde aan, trok aan mijn voeten, overspoelde mij en sloot me af van mijn omgeving. Lijfloos, donker en doodstil. Wachtend tot ik weer kon opkrabbelen, in rustiger water en ik weer -voorzichtig- mee kon doen met de rest van de wereld. 
Een gat in mijn ziel.
In Rotterdam staat een beeld van een man met zijn armen in de lucht, en een gapend gat op de plek waar zijn buik | ziel zat. Het is een monument voor het bombardement, het gat dat geslagen werd in de ziel van de stad. Dat grote gapende gat herkende ik in de rouw, mijn ziel was er maar, met een groot gapend gat in het midden van mijn zijn. 

Ik heb meerdere malen en in meerdere vormen, groot verlies geleden, ze zijn in mijn rugzak opgeslagen. Verlies door de dood, Alzheimers, en door scheiding, van heel dichtbij. Groot verlies dat geen andere oplossing kent dan terug geworpen worden op mezelf, mijn manier om er mee te dealen vinden, en het leven weer aangaan. Het enneagram en De Kracht van het Nu (Eckhart Tolle) hebben mij daar enorm in bijgestaan.  En het boekje Je kind verliezen (Marinus van den Berg).

CONTACT    
Telefoon: 06 2423 7572
 Jukebox from the heart  
Kvk  6107 6627 / Adres: Zonnehoek 110, 2141 DR Vijfhuizen

Anita werkt samen met :

* Techniek | geluidsprofessionals:  

* Vergaderlocatie: Zocherlounge

* Vergaderlocaties: ActionPlanet

* Weddingplanner: Marry & More

2019  Ontwerp en vormgeving: Irene de Groot  https://www.igro.nl