rouwverwerking

Coaching bij verlies

AS%20rouw%20transormatie

Als alles gedaan is, en er niets meer te regelen valt, dan blijft er slechts de stilte. Het accepteren, en de momenten waarop het gemis voelbaar is.

Eigenaarschap en kunnen delen.
Van wie is het verdriet, wie mag er meedoen in openlijk verdrietig zijn?
Wat zijn de zaken die je wilt delen, en welke emoties zeker niet.
Hoe ga je door als iedereen constant betrokkenheid toont en aan je vraagt ‘Hoe ofhet met je gaat’. 

Vrijblijvend je vragen stellen kan, en dat kan of via het contactformulier of je mag altijd bellen:
06 - 2423 7572Leestips:
Het enneagram en De Kracht van het Nu (Eckhart Tolle) hebben mij daar enorm in bijgestaan.

En het boekje Je kind verliezen door Marinus van den Berg is een absolute aanrader voor ouders, familie, vrienden, broers&zussen.

Ook de lezingen van Marinus -als hij ze nog geeft - zijn troostend om bij te wonen.


Groot afscheid en levensdrijfveren.

 Drijfveren gaan over wat ons drijft in het leven, over hoe wij een 'fijnste wereld denkbaar' willen creëren. En hoe onze houding en handelen daarbij helpen. Maar rouwen gaat over niets meer kunnen doen. Over stoppen, loslaten en overgave aan het grote niets. Want ondanks dat rouwen een werkwoord is, is de enorme machteloosheid wel het belangrijkste kenmerk.

Herkenbare vragen van coachees
Waar sta ik, hoe lang duurt dit?  Hoe kan ik anderen helpen?  
En ook "Mag ik het alsjeblieft op mijn eigen manier doen."

Rouwen is onvoorspelbaar 
Subtiel kleine triggers in de dag die zo maar pats je hart doen bloeden. En ook schrikken van jezelf  omdat je wacht op geluiden die er niet meer zijn.  De een gaat vol in de actie, de ander valt stil. Het is eenzaam pad, ongeacht het aantal mensen dat je omringt. Want je kan het eigenlijk niet met niemand delen. Niet echt.

Wat heb jij nodig, en wat de ander?
Ook bij rouw werk ik met het enneagram, want iedereen beleeft zijn leven anders, en dat geldt ook bij groot verdriet. De vraag is daarom 'Wat heb jij nodig?’ Bruggen bouwen of afstand houden.. kijken wat per moment het beste werk. 

Eerste lijns rouw, of rouw van verre
Uitgestelde rouw, en ook rouwen als je je niet in de eerste lijn van rouwenden bevindt, zijn moeilijk te dragen. 
Zorgvuldig afstemmen zodat je wat voor elkaar kunt betekenen is daarin ernom belangrijk.  Ik kan je helpen bij een spiegel op wat er nu gebeurt, maar een luisterend oor zijn kan ook voldoende zijn.   

Rouwen in het eerste, tweede en derde jaar.
Als de gewone gang van het leven verder gaat, als je ook alle vragen beantwoord hebt, als filmpjes in je hoofd beginnen te veranderen, er plots je dingen te binnen schieten die je ‘vergeten’ was, die  je weer even terugzetten in de tijd. Het tweede en derde jaar zijn anders, maar zeker niet minder zwaar. Namen blijven noemen, en de wond van smart liefdevol en zacht blijven verzorgen. Zorg goed voor jezelf, luister ook heel goed naar jezelf. En er staat geen tijd voor om nog steeds de persoon die je zo mist een traan van liefde te gunnen.

Rouw en het enneagram.

Als je ruimte kunt geven aan de ander zijn ervaringen zal je horen dat niet iedereen hetzelfde voelt op hetzelfde moment. Logisch natuurlijk, maar dat de belevingen zo totaal verschillend en anders kunnen zijn, komt toch vaak als een verrassing. Met de angst dat we elkaar nog kwijt zullen raken.

Rouw en kinderen
Ook al hebben kinderen nog maar een korte geschiedenis met de overledene, zij dragen de rouw met zich mee richting hun grote momenten in de toekomst waarin het missen een plaats opeist. Een diploma-uitreiking, huwelijk, het krijgen van kinderen. En dat zij voelen ‘Dit had anders moeten zijn’.
Pats, daar sta ze dan, zoveel jaren verderop in het leven, en dan voel je (dan wéét je) dat rouwen niets met tijd te maken heeft. Het wordt wel zachter, maar zal altijd om erkenning vragen.

Door het inrichten van rituelen, kan je de verbinding behouden.
Iedereen actief betrekken bij het afscheid geeft een anker en een reden van behoren bij de groep van intimi. Rouwen is echter ook stilstaan, stilzijn. Accepteren dat er niets te doen is. 
Hoe kan jij op een bij jullie passende manier een moment inrichten om gezamenlijk te herinneren en te rouwen. Erkenning is helend voor ’n ziel en hart in de rouw, maar vraagt ook afstand en ruimte.

Mijn persoonlijke rouw,

Ik ben een zoon verloren Siem. Het verdriet om hem heb ik als onleefbaar zwaar ervaren. Als een hele hoge donkere surfgolf waarin ik diep en stil kopje onderging. Hij zwelde aan, ik voelde hem komen… trok aan mijn voeten, overspoelde mij en sloot me geluidsloos af van mijn omgeving. Lijfloos, donker en doodstil.
Wachtend tot hij voorbij was en ik weer kon opkrabbelen, in rustiger water mij nog onvast, en voorzichtig, weer een stap kon verzetten. Weer mee kon doen met de rest van de wereld. 

Siem zijn verlies sloeg een gat in mijn lijf.
In Rotterdam staat een beeld van een man met zijn armen in de lucht, en een gapend gat op de plek waar zijn buik  zat. Het is een monument voor het bombardement, het gat dat geslagen werd in de ziel van de stad. Dat grote gapende gat herkende ik in de rouw, mijn ziel was er maar, met een groot gapend gat in het midden van mijn zijn. Ik kon er zo mijn hand doorheen steken. 

Ik heb meerdere malen en in meerdere vormen, groot verlies geleden, ze zijn in mijn rugzak opgeslagen. Verlies door de dood, Alzheimers, en door scheiding.
Groot verlies dat geen andere oplossing kent dan teruggeworpen worden op mezelf, mijn manier weer vinden om er mee te dealen en het leven weer op te pakken.

Anita Sanders

Reviews

2 btw tarieven. 
Mijn coaching en zangles vallen onder het 21% btw  tarief. Optredens vallen onder de naam Jukebox from the Heart en worden met  9% btw belast. 

Kvk 6107 6627
Zonnehoek 110, 2141 DR Vijfhuizen

Nóg meer over mij weten?
Dat kan hier op Google, via Linkedin, en natuurlijk Facebook en Youtube.