Rouw coaching

Rouw en onmacht

Alles gedaan is, er niets meer te regelen valt, dan blijft er slechts de stilte. Het accepteren, en de momenten waarop het gemis voel is.
Van wie is het verdriet, wie mag er mee openlijk verdrietig zijn?
Wat zijn de zaken die je wilt delen, en welke emoties zeker niet.
Hoe ga je door als iedereen constant betrokkenheid toont en aan je vraagt ‘Hoe het met je gaat’.

Meer weten? 
Maak gebruik van het contactformulier of bel:
06 - 2423 7572


Drijfveren in het leven en omgaan met rouw. 

 Drijfveren gaan over wat ons drijft in het leven, een fijnste wereld ooit te creëren. Iets wat we actief kunnen doen. Maar rouwen gaat over; stoppen. Als er niets meer te doen is, niets anders overblijft dan overgave aan het voldongen feit.

Een stappenplan en rouw met voor iedereen andere behoeftes|vragen.

Waar sta ik in mijn rouw, hoe lang duurt dit?
En hoe kan ik anderen helpen? Hoe kan ik het minder erg, of dragelijker maken? Mag ik alsjeblieft mezelf blijven en niet de hele dag bij de pakken neer gaan zitten? 

En ondanks dat rouwen als een werkwoord klinkt, het grootste kenmerk is die enorme machteloosheid. Onvoorspelbaar en afhankelijk van unieke factoren. Van triggers in de dag die zo maar pats binnen kunnen komen. En de een gaat in de actie, de ander valt stil.. het is een eenzaam pad. Want je kan het met iemand delen, maar eigenlijk ook weer niet. Hoe kan een ander voelen wat jij denkt, wat jij voelt.?

Persoonlijk en daardoor uniek
Ook bij rouw werk ik met het enneagram, want iedereen gaat anders om met groot verdriet en heeft zijn eigen specifieke wensen en behoeftes, die zich diep in je hart zich afspelen. De vraag is daarom 'Wat heb jij nodig?’.
Ben je extravert of introvert, wil je graag iets doen, er over praten of zoek je liever de stilte op?

Wat mag? Is alles geoorloofd?
Eerste lijns rouw, of rouw van verre
Uitgestelde rouw, en ook rouwen als je je niet in de eerste lijn van rouwenden bevindt, zijn moeilijk te dragen. Ontbreekt het begrip in je directe omgeving misschien, en is die omgeving al ‘doorgegaan’ met het leven van alle dag?
Zorgvuldig afstemmen zodat je wat voor elkaar kunt betekenen is daarin ernom belangrijk. Een luisterend oor, wat afleiding, een knuffel, een rustpunt in een wereld die van zijn grondvest is getrokken kan voor jezelf en de ander helend werken. 

Rouw en het enneagram.

Als je ruimte kunt geven aan de ander zijn ervaringen zal je horen dat niet iedereen hetzelfde voelt op hetzelfde moment. Logisch natuurlijk, maar dat de belevingen zo totaal verschillend en anders zijn, komt toch vaak als een verrassing. Het enneagram laat zien dat we allemaal een iets andere reden hebben om te doen wat we doen. Het gaat niet over gedrag, het gaat over de drijfveren die ons helpen in de fijnste wereld denkbaar. Iets dat wijzelf nodig hebben, en dat is uniek voor iedereen.

Rouw en kinderen
Ook al hebben kinderen nog maar een korte geschiedenis met de overledene, zij dragen de rouw met zich mee, naar hun grote momenten in de toekomst.

Hun diploma-uitreiking, huwelijk, het krijgen van hun kinderen, allemaal een nieuw plekken waarin het missen een plaats opeist.
Dat ene moment waarop zij beseffen ‘Dit had anders moeten zijn’. Pats, daar sta ze dan, zoveel jaren verderop in het leven, en dan voel je (dan wéét je) dat rouwen niets met tijd te maken heeft. Het wordt wel zachter, maar zal altijd om erkenning vragen. Door het inrichten van rituelen, kan je de verbinding weer vinden.

Hoe kan jij op een bij jullie passende manier een moment inrichten om gezamenlijk te herinneren en te rouwen. Erkenning is helend voor hart in rouw.

Rouw & rituelen
Door het inrichten van rituelen, kan je de verbinding weer vinden. Hoe kan je op een bij jullie passende manier een moment inrichten om gezamenlijk te herinneren en te rouwen. Erkenning is helend voor hart in rouw, samen daar liefdevol een geschikte vorm voor vinden is een troostende ervaring, waar iedereen zin bijdrage in kan doen. 

Mijn persoonlijke rouw

Mijn persoonlijke rouw.
Ik ben een zoon verloren Siem. Het verdriet om hem heb ik als zeer intens ervaren. Als een golf waarin ik diep en stil ten onder ging. Misschien begrijp je het als ik zo’n hele hoge surfgolf zeg. Zo’n alles overdonderende golf. Hij zwelde aan, trok aan mijn voeten, overspoelde mij en sloot me af van mijn omgeving. Lijfloos, donker en doodstil. Wachtend tot ik weer kon opkrabbelen, in rustiger water en ik weer -voorzichtig- mee kon doen met de rest van de wereld. 
Een gat in mijn ziel.
In Rotterdam staat een beeld van een man met zijn armen in de lucht, en een gapend gat op de plek waar zijn buik | ziel zat. Het is een monument voor het bombardement, het gat dat geslagen werd in de ziel van de stad. Dat grote gapende gat herkende ik in de rouw, mijn ziel was er maar, met een groot gapend gat in het midden van mijn zijn. 

Ik heb meerdere malen en in meerdere vormen, groot verlies geleden, ze zijn in mijn rugzak opgeslagen. Verlies door de dood, Alzheimers, en door scheiding, van heel dichtbij. Groot verlies dat geen andere oplossing kent dan terug geworpen worden op mezelf, mijn manier om er mee te dealen vinden, en het leven weer aangaan. Het enneagram en De Kracht van het Nu (Eckhart Tolle) hebben mij daar enorm in bijgestaan.  En het boekje Je kind verliezen (Marinus van den Berg).

CONTACT (formulier)  
Jukebox from the heart | zangeres 
telefoonnummer : 06 2423 7575 
Kvk 6107 6627

Techniek | geluidsprofessionals:  
Jomo Productions, in Uithoorn.

Coaching:  
stem | verlies & rouw | groei & effectiviteit

Individueel, samen met iemand, of in een groep/team.

- stem en identiteit   
workshops  
- teamcoaching | gezinscoach | onderwijs   
personalcoaching  | loopbaancoaching
-rouwcoaching

2019  Ontwerp en vormgeving: Irene de Groot  https://www.igro.nl