Coaching 

Coachingstechniek

Ik pas meerdere coachingstechnieken toe,  hetgeen het beste bij jouw situatie past. 

Het enneagram heeft mijn absolute voorkeur, , het is zo driedimentionaal dat jouw kennis over jouw profiel  telt, en de beweging die jij er ervaart in de ontmoeting met de ander.

Meer weten? 
Maak gebruik van het contactformulier of bel:
06 - 2423 7572


Coaching m.b.v. het enneagram

Drijfveren en energie:  wat drijft ons?
Waarom we doen wat we doen, is een keuze die we al zeer jong maken. In ons streven naar een fijne, veilige en liefdevolle wereld hebben we een keuze gemaakt hoe wij onze bijdrage gaan doen. Al op zeer jonge leeftijd hebben we onze plek gekozen in het gezin waar we in opgroeien. Een gezin is een opstelling met daarin een aanbod van kwaliteiten, en met elkaar vormen we een wereld op zich. 

Maar wat als kind werkte, werkte anders bij het ouder worden. En wat in het gezin een reden had, werd buiten het gezin overbodig, en soms zelfs lastig. Wat werd onze bijdrage? Creativiteit,  wijsheid, voorzichtigheid, heldhaftigheid, of baanbrekend zijn?  Allmeaal onze unieke eigenste bijdrage.  

Sinds 2006 werk ik als coach met het enneagram
Een cirkel (‘van al’) met 9 karakterstructuren met ieder een voorkeur voor een vleugel, en dan nog de  stadia van ontwikkeling in de persoon die je ontmoet. Het is dus eerder een energetische bol dan een vlak schema, met heel veel diversiteit die inzage geeft in ontmoetingen, en verbindingen. Deze kennis gaat vooral uit van zelfkennis, en niet van de kennis over een ander. Over aanwezig zijn en kunnen herkennen wat er gebeurt in het nu.

Een bol van AL.
In deze energetische bol van ‘al' komen relaties in beeld die ons vormen en begeleiden op ons levenspad. Deze ontmoetingen halen kwaliteiten in ons naar boven, en laten ook valkuilen ontstaan.

Kwaliteit of valkuil? 
Een kwaliteit die misplaatst is, kan uitgroeien tot een valkuil. In een ontmoeting met een persoon die veel van onze blinde vlek bij zich draagt, of veel van onze uitdaging, daarvan kunnen we compleet uit onze comfortzone geraken. Is dat erg? Is dat belangrijk? Dat hangt af van de relatie die je met deze persoon hebt of wilt gaan onderhouden. In een samenwerking, een docent-leerling-relatie, en een nieuw-samengesteld gezin, is dit een rustgevend inzicht en het maakt gevaarlijke situaties veilig. 

Wat gebeurt in jou, en wat zie jij bij de ander gebeuren?
Het enneagram geeft heel praktisch en snel inzicht waarom relaties soms zo lastig, maar oh zo boeiend kunnen zijn. Het gaat dus over zelfkennis, en wat er met jou gebeurt in de ontmoeting.  Probeer de spiegel te herkennen waarin jij de persoon die je ontmoet ziet. Zoek de ontspanning op, en de verbinding die je kunt maken met de ander. 

De energie van de ontmoeting   
Iemand in kracht kan beter beschikken over alle talenten en kwaliteiten in het schema en makkelijker naar een veilige verbinding gaan. De desintegratie en integratie niveau’s. 
Iedere plek op de cirkel heeft kwaliteiten van zijn linker of rechter buur (zijn vleugel positie), en is de ontmoeting onder invloed van het niveau van ons overmogen om ‘aanwezig’ te zijn. Dat kan in positieve én in negatieve zin gebeuren. Een beschadigde of dwangmatige neiging naar een vrije en gezonde houding is zoals je zult begrijpen enorm  bepalend voor hetgeen er gebeurt in de ontmoeting.

Wat is overigens een ontmoeting?
Dat is een split-second. Een ontmoeting is een energie van een seconde waarin we een buikgevoel, hart of hoofd-ervaring hebben met de ander.
In een oogopslag weet jij of je de ander mag  ja/nee. Het enneagfram helpt je de split-seconds aanweziger te ondergaan, en de energie van de ontmoeting in jezelf te onderzoeken.

Interne criticus, of je inner Child?
Als jij je voortdurend ontevreden voelt over wie jij bent en jij jouw interne criticus volledig de vrije hand geeft over wie jij bent. Dan wordt het tijd om te zien waar je wél goed in bent, en dat te gaan oogsten.

Zodat je effectiever jouw kracht en talent inzet, en  met wat afstand naar een situatie kijkt die niet schijnt te werken.  

Een gezinsrelatie, een dochter en haar moeder. 

GEK werd ik van mijn moeder. Dat praten om het praten. Laat mij m’n gang gaan, ja ik doe dingen anders, maar ik weet ze dan ook wel heel zeker dat ik ze wil’. Het gesprek met Anita hielp mij zo goed dat ik moeite had nog een keer aan tafel te schuiven voor een vervolggesprek. Bleek ook wel weer nuttig, want toen konden we het over mijn talenten en kracht hebben. Hoe die met elkaar te maken hebben. Als 8 bleek ik dan wel dominant te zijn in mijn communicatie, toch praat ik lastig over dingen die ik voel en denk. Ik ben beter in handelen, haha..

Dochter van 21 jaar.

Al na het eerste gesprek was er rust en een merkbaar verschil in mijn dochter haar houding. Er kwam een ander kind binnen. En plots door ons inzicht in ons beider enneagramprofiel, konden wij zonder ruzie met elkaar praten. Goh, nooit gedacht dat we elkaar ZO konden zien. het knalt nu nog soms wel, maar ik kan haar beter hebben.

Moeder van 21 jarige dochter

En nog een relatie in een gezin, een zoon en zijn moeder.

Ik vond het goed. Omdat het werkt. Ik liep vast op school, over situaties in de klas die niet gingen zoals ik wilde. Ik haal het liefst 10-en met plusjes (die krijg je bij extra inzet).
Door mijzelf beter te begrijpen.. te oefenen in hoe ik situaties, mijn juf en mijn klasgenoten beter kan begrijpen en iets vergevingsgezinder te zijn kan ik me beter concentreren.

Zoon 11 jaar

Ik vond Anita haar uitleg heel erg verhelderend hoe de typen onderling werken en verbonden zijn.
Goed duidelijk.
De inzichten in het gezin vond ik zeer leerzaam, het gaf mij handvatten waar ik veel aan heb in het gesprek en het begeleiden van mijn kinderen. Blij dat ik hier terecht ben gekomen, ipv bij de psychiater/psycholoog.

Moeder van 11 jarige zoon

CONTACT (formulier)  
Jukebox from the heart | zangeres 
telefoonnummer : 06 2423 7575 
Kvk 6107 6627

Techniek | geluidsprofessionals:  
Jomo Productions, in Uithoorn.

Coaching:  
stem | verlies & rouw | groei & effectiviteit

Individueel, samen met iemand, of in een groep/team.

- stem en identiteit   
workshops  
- teamcoaching | gezinscoach | onderwijs   
personalcoaching  | loopbaancoaching
-rouwcoaching

2019  Ontwerp en vormgeving: Irene de Groot  https://www.igro.nl