enneagram 

17634634_1639480889414928_3225789765651142621_n

Coachingstechniek

Ik pas meerdere coachingstechnieken toe,  hetgeen het beste bij jouw situatie past. 

Het enneagram heeft mijn absolute voorkeur, , het is zo driedimentionaal dat jouw kennis over jouw profiel  telt, en de beweging die jij er ervaart in de ontmoeting met de ander.

Meer weten? 
Maak gebruik van het contactformulier of bel:
06 - 2423 7572


Ennegram%20akkermansAS%20energetische%20bal

Coaching m.b.v. het enneagram

Eerst zelf weten hoe jij in het leven staat.
Interne criticus, of je inner Child?
Als jij je vaak ontevreden voelt over wie jij bent en jij jouw interne criticus de vrije hand geeft over wie jij bent, dan wordt het tijd om te zien waar je wél goed in bent, en dat te gaan oogsten en beter te gaan gebruiken.

Effectiever jouw kracht en talent inzetten, en met wat afstand naar een situatie kijkt die niet schijnt te werken.
Karakterstructuur of aangeleerd gedrag? Het enneagram laat zien welke energie ons beweegt, en hoe wij bewegen in de ontmoeting met iemand anders. Brengt die persoon ons in valkuil doordat we stress ervaren, of verloopt de communicatie soepel en als vanzelfsprekend?  Zonder wrijving geen glans, dus een goede combinatie in profielen kan elkaar versterken, maar dan is het fijn om te weten waar je tegen aan kunt lopen in een samenwerking, en hoe daar mee om te gaan.

Drijfveren en energie:  wat drijft ons?
Waarom we doen wat we doen, is een keuze die we al zeer jong maken. In ons streven naar een fijne, veilige en liefdevolle wereld hebben we een keuze gemaakt hoe wij onze bijdrage gaan doen. Al op zeer jonge leeftijd hebben we onze plek gekozen in het gezin waar we in opgroeien. Een gezin is een aanbod van kwaliteiten en karakters en vormt  een wereld op zich. 

Jong geleerd oud gedaan.
Als kind koos je een vorm, die bij het ouder worden plots niet meer werkt. En wat in het gezin een reden had, werd buiten het gezin overbodig, en soms zelfs lastig. Wat werd jouw bijdrage aan een betere wereld? Creativiteit,  wijsheid, voorzichtigheid, heldhaftigheid, of baanbrekend zijn?  

De cirkel van 'al’ toont 9 posities, die allen toegang hebben tot alle denkbare kwaliteiten, maar ze hebben een unieke plek gekozen en een specifieke voorkeur voor het kijken naar de wereld.. Ze hebben ieder een favoriete voorkeur voor een linker of rechter vleugel, en ook bestaat er verschil in niveau van ontwikkeling.
Het karakter bepaalt intro of extrovert en de lijnen in de cirkel staan voor de ontmoetingen die we hebben met anderen.

Het is een energetische weergave die inzicht geeft in ontmoetingen  en verbindingen vanuit ons zelf.

Kwaliteit of valkuil? 
Een ontmoeting zet ons in beweging: in stress of in flow. Een kwaliteit  kan plots  een valkuil blijken te zijn in een ontmoeting met een persoon die ons irriteert. Wat gebeurt er dan? Is die persoon onze uitdaging of het gedrag? Hoe kunnen we compleet uit onze comfortzone geraken. Is dat erg? Is dat belangrijk?
Dat hangt af van de relatie die je met deze persoon hebt of wilt hebben. In een samenwerking, een docent-leerling-relatie, en een nieuw-samengesteld gezin, is geeft het enneagram rust en houvast  in ruzie-achtige situaties. Hoe kun je jezelf herstellen en weghouden bij ruzie? Hoe kun je de verbinding met de ander toch proberen te bereiken?

De energie in de ontmoeting   
Iemand in rust beschikt beter over alle talenten en kwaliteiten in de wereld en gaat makkelijker naar een veilige verbinding. Een beschadigde of dwangmatige neiging omzetten naar een vrije en gezonde houding is zoals je zult begrijpen enorm  bepalend voor hetgeen er gebeurt in een relatie, gesprek of samenwerking. Afstand nemen van je eigen reflex en grip houden op het nu, dat is de uitdaging tussen mensen. 

Wat is overigens een ontmoeting?
 Een ontmoeting is een energie die in een fractie van een seconde een buikgevoel, hart of hoofd-ervaring losmaakt bij ons en bij  de ander. In een oogopslag weet jij of je de ander mag  ja/nee. Het enneagram helpt je deze split-seconds bewuster te zijn, en de energie van de ontmoeting te leren handelen.


Een gezinsrelatie, een dochter en haar moeder. 

GEK werd ik van mijn moeder. Dat praten om het praten. Laat mij m’n gang gaan, ja ik doe dingen anders, maar ik weet ze dan ook wel heel zeker dat ik ze wil’. Het gesprek met Anita hielp mij zo goed dat ik moeite had nog een keer aan tafel te schuiven voor een vervolggesprek. Bleek ook wel weer nuttig, want toen konden we het over mijn talenten en kracht hebben. Hoe die met elkaar te maken hebben. Als 8 bleek ik dan wel dominant te zijn in mijn communicatie, toch praat ik lastig over dingen die ik voel en denk. Ik ben beter in handelen, haha..

Dochter van 21 jaar.

Al na het eerste gesprek was er rust en een merkbaar verschil in mijn dochter haar houding. Er kwam een ander kind binnen. En plots door ons inzicht in ons beider enneagramprofiel, konden wij zonder ruzie met elkaar praten. Goh, nooit gedacht dat we elkaar ZO konden zien. het knalt nu nog soms wel, maar ik kan haar beter hebben.

Moeder van 21 jarige dochter

En nog een relatie in een gezin, een zoon en zijn moeder.

Ik vond het goed. Omdat het werkt. Ik liep vast op school, over situaties in de klas die niet gingen zoals ik wilde. Ik haal het liefst 10-en met plusjes (die krijg je bij extra inzet).
Door mijzelf beter te begrijpen.. te oefenen in hoe ik situaties, mijn juf en mijn klasgenoten beter kan begrijpen en iets vergevingsgezinder te zijn kan ik me beter concentreren.

Zoon 11 jaar

Ik vond Anita haar uitleg heel erg verhelderend hoe de typen onderling werken en verbonden zijn.
Goed duidelijk.
De inzichten in het gezin vond ik zeer leerzaam, het gaf mij handvatten waar ik veel aan heb in het gesprek en het begeleiden van mijn kinderen. Blij dat ik hier terecht ben gekomen, ipv bij de psychiater/psycholoog.

Moeder van 11 jarige zoon

CONTACT    
Telefoon: 06 2423 7572
 Jukebox from the heart  
Kvk  6107 6627 / Adres: Zonnehoek 110, 2141 DR Vijfhuizen

Anita werkt samen met :

* Techniek | geluidsprofessionals:  

* Vergaderlocatie: Zocherlounge

* Vergaderlocaties: ActionPlanet

* Weddingplanner: Marry & More

2019  Ontwerp en vormgeving: Irene de Groot  https://www.igro.nl