AnitaSanders_logo_zonder vocals-coaching_RGB

tuinprojecten

Hier enkele voorbeelden van de antwoorden op tuinwensen die ik maakte:

De voorbeelden zeggen iets over het hoe en waarom van het ontwerp. Iedere tuin is een unieke benadering, een uniek antwoord op een uniek verlangen naar een passend ‘buiten’. Ik geef elke tuingebruiker zijn eigen plekje in de tuin, vaak een appél aan het kind in je hart en in je familie-leven. Buiten leven met ruimte voor spel, samen eten,  privacy, meditatie, of inspiratie. Een geluksgevoel door de juiste beplanting, materiaalgebruik dat niet verveeld, en een kunstvoorwerp dat inspireert.  Afhankelijk van alle gebruikswensen, budget en gebruiksmomenten zijn de inrichting en de materialen gekozen. Afhankelijk van de groene vingers van de tuinbewoner is de definitieve beplanting bepaald.

De beplanting: dé 'kers in de appelmoes',
Naast materiaalkeuzes maak ik met mijn beplantingsadviezen iedere tuin persoonlijk en vooral uniek. Net zoals je bij de bloemist een boeket koopt zo kijk ik naar een border, borders met veel variatie in kleur en structuur met natuurlijk altijd iets moois te zien in elk seizoen. 

Vragen over de voorbeelden? Bijvoorbeeld waar zijn de foto’s? Die worden dit zomerseizoen gemaakt…. 2023. 
Voor verdere vragen aarzel niet mij te benaderen: 06 2423 7572
Groet Anita


Familietuin met  wind, prachtige ver-gezichten op een kerkje en de bollenvelden én speelruimte.

Een familietuin in Noordwijkerhout met veel wind en prachtige vergezichten die vooral vrij moesten blijven, was toch ook behoefte aan privacy, om onbespied een krantje te kunnen lezen en ergens windvrij te kunnen zitten.
De ruime tuin moest vrij blijven voor familie-kampeerweekenden en om vrij in te kunnen spelen. Een absolute must waren: spelen, bloemen, fruitbomen, voetbalruimte en een krantje kunnen lezen. 
Om toch iets van windstilte te creëren zonder uitzicht weg te nemen, maakten we twee kleine (in verhouding kleine) heggen met Kardinaalsmuts en Berberii met in het hart een cortenstalen frame zodat ook in de winter een fraaie doorkijk mogelijk bleef. De fruitbomen staan in een ronde bonte bloemenborder met heesters waarin er zomers beschutting en privacy te vinden is.

Roest%20tuinontwerp%20websiteSchermafbeelding%202021 07-14%20om%2007.34.31

Zand, zee en een lief dochtertje

Tudors%20place%20def%20ontwerp

In een prachtige nieuwbouwwijk in Julianadorp een familietuin met het thema zee. Een van de voorwaarde was een berk in het hart van de tuin en verder een moestuin, geurige klimmers en een relatie aan de bosrijke omgeving en het strand. In een bewoners-app-groep werd helaas al snel besloten tot het plaatsen van een schutting op een betonnen band. ‘Super jammer' naar mijn mening, want een heg is diervriendelijker, reinigt de lucht en absorbeert water én geluid! En is fraaier om naar te kijken. Gelukkig besloten deze groene bewoners al direct tot wijziging in het schuttingplan en mocht ik 2 zonneborders toevoegen op die plaatsen waar de wind en beestjes (bevruchters) toegang behielden tot de tuin.

De zand- en zonkleurige flagstones van  Giraffa Flagstones en de halfverharding Achterhoeks Padvast door Infranology geven samen een zeesfeer in kleur en structuur. In het hart van de tuin werd letterlijk een hartvorm gelegd van padvast om in te kunnen wandelen, hollen of fietsen. Het gras houdt de sfeer fris en koel. Verder een stilteplek in een ronde border van geurige Liguster een moestuin met uitbundige zomerbloeiers. Met stalen pergola’s die geurige Wisteria, druif en klimfruit dragen krijgt de tuin een licht en moderne feel.

De beplanting: de bekende bossage in bostinten in de schaduw, onder de meerstammige berk zacht roze en zacht blauw, de zon komt er aan te pas bij de gele vuurdoorn direct aan het terras een geurige gele Vlinderstruik. De (toch ietwat bewerkelijke) moestuinwens werd een fruittuin met bessenstruiken en fruitklimmers.

Tudor’s place: ’n landschapstuin bij een rijtjeshuis

Tudors%20place%20def%20ontwerp

Voor een tuinvrouw met groene vingers en een slechte rug, ontwierp ik een uitbundige ‘landschapstuin’ met verhoogde borders in een Tudorwijk. Een halfverhard pad naar de pergola in de avondzon en een ruim schaduwterras om te dineren met de familie, en een ochtend koffieplekje aan haar eigen tafel die bij familie-diners tot sidetable dient. In de voortuin een terrasje voor de eerste lentezon en natuurlijk een groene oplossing voor de containers.
Beplanting (de kers in de appelmoes): door haar toewijding en groenervaring een uitbundig bonte centrale border, privacy achterin en de omringende borders in neutrale witte en groen tinten met vooral bladstructuren.

Soccer & Zennnn: voetbal en ontspannen gaan prima samen.

Tudors%20place%20def%20ontwerp

Een familietuin met een de vraag om vrij te kunnen voetballen en relaxed in de zon te kunnen genieten, én natuurlijk te kunnen bbq-en met vrienden. Een ‘tribune-lounge’-terras van duurzaam splintervrij bamboe. Omdat de eettafel aan de schuifpui binnen staat geen buitentafel achter in de tuin (wel in de voortuin ).
Door het relax-zonnebad-gedeelte omringd door geurige klimmers  af te scheiden met een bamboeborder blijft er veel variatie in bladstructuur en kleur, en kan er flink gevoetbald worden. Een ruim terras helemaal achterin voor avondgasten. In de voortuin de beloofde trampoline, avondzon dinertafel, met een groene oplossing voor de containers en bakfietsberging.

Familietuin met respect voor wat was.

Tudors%20place%20def%20ontwerp

"Alles mocht eruit”, maar bij de intake hoorde ik hoe de schuur (van onbetaalbaar prachtig hout) een familiestuk was. Hij was van haar vader en door de heer des huizes weer opgebouwd. Naast opslag werd deze vooral gebruikt om te frituren. En daarom kreeg hij ’n nieuwe vorm een nieuwe functie incl. buitenbar met ochtendzon-terras, en natuurlijk met veel opbergkasten.

Beplanting: in deze kleine tuin toch een grote centrale border met naar binnen krommende cortenstalenranden zodat er voldoende zonne/relax-ruimte is en er ook ruim en vrij terrasruimte is voor het gezin. De groene vingers vroegen om mooie klassiek uitbundige beplanting. Hoog voor de privacy en natuurlijk is er een kleine (categorie 3) boom.

Een tuin op zoek naar verbinding en beslotenheid.

Tudors%20place%20def%20ontwerpTudors%20place%20def%20ontwerp

Blinde muren van buurgarages en schuren gaven de tuin een onrustig karakter. De bossages waren verwaarloosd en boden geen privacy. Schuttingen zijn niet gewenst in deze wijk en de schaduw van het enorm hoge buurhuis vroeg een speciale beplantingsaanpak. Ook groene vingers waren er nog niet, maar dat is inmiddels volledig veranderd. 
De hoge bossages werden aangevuld met traditionele hegbeplanting: hulst, vuurdoorn en besdragende heesters. De oprit werd gehalveerd door een prachtige op maat gemaakte poort om de privacy te herstellen, een oplaadpunt voor de auto.
Door de schuine driehoekige schaduwborder ontstaat er eenheid, de grasborder en de overkapping geven een omsloten gevoel. Geen schuur maar tegen het huis geplaatste grote diepe opbergkasten voor tuinstoelen, tuinspullen, robot grasmaaier en een fietsenoverkapping maken het compleet. 

Beplanting: prachtige structuur en bladvormen. Groentinten en een kleine boom maken dat je vanuit het huis tegen een bossage aankijkt dat nooit verveeld en nihil onderhoud vergt. De kleine terrasborder voor het raam biedt zomers een boeket van vrolijke bloeiers. Bij het keukenraam een paar geurige klimmers en zes (!) verschillende Hedera. Jazeker..! Traaggroeiende geven geen overlast terwijl ze met divers blad en kleur een nooit saaie groene wand geven. 

A long wished for Cottage garden

Tudors%20place%20def%20ontwerp

Drie generaties in een huis, en een grote wens voor ’n Engelse traditionele tuin. Twee jonge dochters, ouders en grootouders delen een huis en een tuin. En natuurlijk hoort bij dit Indiaase gezin ook uitgebreid koken en samen tafelen. 
Heggen en stekelheesters vormen een groene heg en bieden veiligheid (en geluidsisolatie) tussen buurtpercelen. Zo veel fraaier dan de eerst bedachte hoge stalenhekken met snelgroeiende Hedera.. brr. 

Iedere generatie heeft zijn eigen private area met de toch verbindende zichtlijnen.
De jonge dochters een mystieke afgesloten ronde border van (niet woekerende) bamboe en beplanting met fantasierijke namen als Elfenblad, Akelei, Vergeet me niet en Slaapkamergeluk. Gesitueerd direct bij de entree van de tuin naast het fietsenrek dat uitnodigd voor gebruik. In de oprit met parkeerplek voor visite, een basketbalring en halfverharding voor andere balsporten.

Beplanting:
De ouders een half oplopende border met een meerstammige sering en rond boombankje. Bij hen de typische uitbundige cottage beplanting die wel wat onderhoud vergt. Vanuit hun border in een oogopslag contact met grootouders en dochters. Voor vader is een ochtendplek voor krant en koffie op de stilste plek van de tuin gecreëerd.

De grootouders een romantische half ronde border met rodondendron en roos. Fraai, geurig én eenvoudig.

Een groot familieterras met veel aan het huis geplaatste opbergruimte voor buitenkookgerei. Op gelijke hoogte met het keukenraam dus geschikt voor buiten koken en buffetfunctie (snel de spullen doorgeven en klaarzetten).  Dé  centrale plek voor family gatherings omdat de eettafel in lijn staat met de eettafel binnen. Door de grote openslaande deuren is een super grote opstelling mogelijk.Genieten en spelen: Vijfhuizen 

Tudors%20place%20def%20ontwerp

Hoe snel kan het gaan.. van een eerste kennismaking naar realisatie van een tuin binnen een paar weken. Dat kan, aan het begin van het seizoen als alle agenda’s nog leeg zijn, dan kun je zo’n mazzel hebben. 
Een fijne tuin die de combinatie van fijn spelen, fijn eten en fijn loungen combineert. Een kleine bamboeborder geeft bladgroene variatie en verbergt de trampoline iets.
Door kleur aan de zichtzijde van de bamboeborder toe te voegen gaat bovendien daar de aandacht naar toe. Achter de bamboeborder een speelzandtafel en voor het eerst in mijn groene tuinen hier de keuze voor kunstgras. In de schaduw spelen geeft anders maar blubber en gedoe en een halfverharding is ook zo iets.. daarom hier gekozen voor  fraai kunstgras en natuurlijk even fraaie flagstones met een lichte voeg. Een frisse vrolijke tuin met natuurlijk een kleine (categorie 3) boom voor de schaduw en het afkoelen van de lucht in hete zomers.
Verder klimfruit, een bloemenborder voor het raam en een fraaie schaduwborder onder de fruitboom, want de ingetekende Acer werd toch niet mooi genoeg gevonden. De picknicktafel* staat diagonaal onder de boom omringt door schaduwborder en verzachtende bodembedekkers - *helaas op het uiteindelijk ontwerp vergeten in te tekenen. En dat valt nu pas op ;-)