AnitaSanders_logo_zonder vocals-coaching_RGB
Celestine%20ouder%20situatie

Van het stenen tuin naar koele geniettuin: beplantingsadvies & realisatie

De tuinbestrating is vervangen door koel gras. De verhoogde grijze bakken zijn opnieuw gevuld met in de volle zon vrouwelijke inheemse beplanting in bonte kleuren en prachtige bijzondere groenblijvende varens voor de bak die door de dag heen meer schaduw heeft.
De pergola kwam centraal te staan. De kwetsbare openheid van de tuin werd meer besloten door klimjasmijn en passiebloemen voor de draadhekken.

Celestine%20nieuwe%20situatie

Tudor’s place: tuinontwerp & realisatie

Op basis van de inspirerende fraaie nieuwe woonwijk een landschapstuin in een woonwijk. Met een halfverhard pad naar de pergola in de avondzon en een ruim terras om met de familie aan te kunnen dineren in de schaduw.
In het midden van de tuin verhoogde borders ivm een mindere fysiek van de vrouw des huizes. Zo hoeft ze niet meer te bukken! De centrale border zijn gevuld met uitbundige dhalia’s en knalkleuren. De omringende borders staan juist vol met neutrale witte en groene en toch fraaie beplanting.
Ik ontwierp een dubbele tafel die naar wens aan- of uit elkaar geschoven kan worden. Voor de ochtendzon omringd door heesters met fraaie bloemen, zodat privacy en intimiteit in deze kleine tuin mogelijk is. De voortuin heeft de lentezon en daarom daar een klein charmant terras met flagstones.

Tudors%20place%20def%20ontwerp
Soccer%20%26%20zennn

Soccer & Zennnn: tuinontwerp & realisatie

Een familietuin met twee jonge mannen van 4 en 6 jaar oud. Een uitdaging om vrij te kunnen voetballen en toch ook relaxed in de zon te kunnen genieten of te kunnen bbq-en met vrienden.
Ik ontwierp een tribune terras van duurzaam splintervrij bamboehout. De eettafel stond pal aan de raamgrens, dus een buitentafel was niet per sé nodig. De achtertuin splitste ik op door een bamboeborder met veel variatie en kleur, waar een voetbal goed ingeschoten kon worden. En daarachter een ruim terras voor avondgasten en een ligbed, omringd door geurende klimmers. Onder de oude appelboom de voetbalgoal, zodat de bal niet richting terras geschopt wordt.
In de voortuin een grote trampoline met daarnaast ruimte voor fietsopberg en containerombouw. De open voortuin is half besloten door eiken ruwhouten planken en een meerstammige sering die het directe inzicht blokkeert. En zoals gebruikelijk in deze buurt waar de zon in de zee zakt en dus iedereen ’s avonds in de voortuin geniet van de maaltijd: een grote ronde eettafel in vergelijkbare grootte als de trampoline.

Familietuin met respect voor wat was: tuinontwerp & realisatie

Een familietuin waarbij de vrouw des huizes zichzelf een tuinontwerp cadeau gaf: "Alles mocht eruit". Bij de intake hoorde ik hoe de schuur van haar vader was geweest (en van prachtig hout!). Daarom hergebruikte we de schuur. Door de grote centrale border met zijn naar binnen krommende cortenstalen randen blijft er voldoende ruimte om te genieten van de tuin en ruim en vrij te zitten.
De centrale border staat bomvol kleurrijke inheemse planten en een mooie sierappel heeft het zieke krenteboompje vervangen. Verder veel aandacht voor geurende heesters en bloemen van vroeg voorjaar tot laat winter. 

Trompstraat
Rapunsel%20def.ontwerp

Een tuin op zoek naar verbinding: tuinontwerp & realisatie

In de tuin komen meerdere stenen hoeken van garages en schuren van buren uit. Ook het hoekige karakter en de schaduw van het hoge buurhuis zijn een uitdaging. De open oprit en slecht onderhouden hoge bossages vroegen om aanvulling en onderhoud om de beslotenheid van de tuin te herstellen.
Door het plaatsen van de poort halverwege de oprit ontstaat er privacy en door de heg te verdichten voelt men zich weer omsloten en privé. Door de hoeken weg te werken achter de driehoekige border ontstaat er een ruime border met schaduw beplanting en een ‘man cave’ voor de heer des huizes die graag onder een afdak buiten zit. Opslag voor tuinspullen en een fietsenoverkapping maken het compleet. Extra aandacht in zorgvrije verzorging van de tuin een automatische beregening en  computer gestuurde grasmaaier. 

Ik wil bloemen in mijn tuin!: beplantingsadvies & realisatie

Een tuin die een hernieuwde beplanting nodig had, en met het uitdrukkelijke verzoek "het hele jaar bloemen|. 
Door de beperkte ruimte heb ik gekozen voor een tuin vol clematissen en klimmers en zo is hier nu een tuin die van april tot september bloemen draagt. In combinatie met rozen en wat kleine heesters voor structuur werd deze versteende tuin weer kleurrijk.

Schermafbeelding%202021 10-27%20om%2023.13.01

A long wished for Cottage garden: tuinontwerp

In een statige expat buurt wonen drie generaties met een grote wens voor ’n Engelse traditionele tuin. Door het plaatsen van heggen en stekelheesters is er een groene wand tussen de buurtpercelen en veiligheid en natuur dichtbij.
De drie generaties hebben ieder hun eigen private/secret garden area gekregen met een grote centrale plek voor diner en family gatherings.

De jonge dochters kregen een cirkel met romantische en fantasierijke plantennamen: onder andere slaapkamergeluk, elfenblad, vergeet met niet, akelie met zijn fraaie mutjes, wuivende bamboe en een grote schommel voor hen beide. Naast hen de poort met fietsopslag en sport & spelbaan aan de voorzijde van het huis met sport & playgrass.
De ouders een romantische kring met een ronde tuinbank onder hun geurende kleine meerstammige  boom, de grootouders een prachtige Rhodondendron met bijpassende roose voor hun ochtend terras

Schermafbeelding%202021 10-27%20om%2023.33.55

Familietuin met wind, uitzicht en speelruimte: tuinontwerp & realisatie.

Een familie tuin in het Westland met veel wind, prachtige vergezichten die niet geblokkeerd mochten worden. Een zee aan ruimte en natuurlijk ook behoefte aan privacy hoge waterstand, een paar keer jaar worden er familie-kampeerweekenden gehouden en een hele grote trampoline. Maar ook bloemen en verstilling voor het lezen van de krant en even uit zicht te kunnen verdwijnen.Absolute must fruitbomen, voetbalruimte .
Door de traditionele heg rondom een cortenstalen hoek te plaatsen is er ook in de winter een fraai uitzicht.
Grasmaaier en beregening waren al door bewoner gemaakt.

Schermafbeelding%202021 07-01%20om%2011.36.36Schermafbeelding%202021 05-04%20om%2017.41.54
Roest%20tuinontwerp%20websiteSchermafbeelding%202021 07-14%20om%2007.34.31