Wie is Anita Sanders?

Wie kan het zijn, wie is het anders.. haar naam is.. Anita Sanders.

Mijn verhaal begint op 20 oktober 1962. Ik ben de oudste dochter in een katholiek en traditioneel gezin met twee oudere broers en een jonger zusje. Mijn opvoeding was er op gericht dat ik de zorg-rol zou nemen; trouwen en kinderen krijgen. En zo ben ik zonder vervolgopleiding direct na de Mavo, gestart met werken. Maar mijn hart heeft mij anders gestuurd.

Nieuwsgierig, eigenwijs en enthousiast pakte ik dingen op op mijn pad, en kreeg ik de ervaring dat ik wel eens een talentvol mens zou kunnen zijn, en ook nog eens.. ‘hoe bestaat het?’.. behoorlijk intellligent! Té intelligent om zonder opleiding te blijven.
Daarom altijd mijn avond-uren aan een studie besteed: toelatingsexamen-hbo ;-), managementopleiding, communicatie, teamcoaching, conflictbemiddeling, en nog wat specialisaties.


De kop boven dit artikel is een warme liefdevolle zin waarmee ik werd uitgezwaaid door een hecht team collega’s. Om ‘mijn eigen naam’ als zo vanzelfsprekendheid van hen terug te krijgen deed (en doet) me enorm goed. Want tja, wie kan ik anders zijn dan mijzelf, en nee dat is geen vraag, dat is een conclusie.

Je krijgt niet wat je wilt, je krijgt wie je bent.
En alles wat erbij komt kijken om daar mee te dealen dat heb je al bij je.

Erkenning voor drijfveren, de mijne én die van jou.
Dankzij mijn lef en eigenwijze inslag werd ik zelfstandig ondernemer. Na jaren als leidinggevende in loondienst en op interimklussen, plus een markt die maar geen zekerheid (haha) kon bieden, koos ik er voor zelf het roer in handen te nemen, en begon als teamcoach/conflictbemiddelaar in februari 2006. Geweldige erkenning gekregen door teams en personen die ik bijstond in vastgelopen cynische communicatie. Bij wie ik de verborgen (schaamtevolle) pijn bespreekbaar kreeg na heel wat duwen en trekken, en vooral hun eigenaarschap realiseerde. Mijn krachtige uitstraling (van binnen soms best wel bang), mijn doorzettersmentaliteit, oplossendvermogen en risico’s durven nemen hebben mij daar in laten stralen.

Zeker vanuit mijn achtergrond, waarin ondernemerschap als nodeloos risicolopen wordt ervaren, hebben ze me gestuwd want ze vormen mijn kracht, én mijn valkuil ;-)
Sinds ik daarbij mijn stem ben gaan gebruiken als zangeres, nog zo’n onverwachts talent wat eruit wilde, is onverwachts de verbinding met mijn hart voor iedereen openlijk zichtbaar. Heel erg kwetsbaar voelde dat, maar nu kan ik me er zachter en met meer ruimte in bewegen. De emoties en interactie die ik daarbij ontmoet, zijn geweldige bijzondere verbindingen die me bijblijven in nieuwe vriendschappen en mooie momenten. Muziek (melodie) is een bijzondere schakel tussen mij en de wereld.

De verzorgende rol die mij vroeger zo afschrok, kan ik daardoor nu met hart en ziel delen. Niet vanuit een onderdanige rol, maar vanuit kracht. Ik deel mijn energie en ik geef kracht en ruggesteun. Ik spar en spiegel over de risico’s die er zouden zijn, en hoe iemand anders zelf de talenten heeft om die te kunnen overleven.
Ik zing en ik coach, dat is de basis.

Maar die doe ik met heel veel verschillende mensen in dito verschillende omstandigheden. Want het leven is té kort, en waarom keuzes maken als je alles mag doen?!

Daarom ben ik actief als vrijwilliger en als professional. Ik werk in het bedrijfsleven, met gezinnen, met jongeren, en met senioren. Ik werk met sterke gezonde mensen, en op therapeutische basis. Ik maak en presenteer een radio-programma. Ik zing bij condoleances, bij feestjes, bij een etentje en op een podium. Ik zing alleen, met begeleidende muzikanten en met andere zangers. Ik geef zangles en help mensen hun stem beter te gebruiken. Verder kook ik heel erg graag (bij mij geen pakjes in de kast), ik ben een absoluut tuinierster en ben gefascineerd door kracht en macht van de wereld en de natuur om mij heen. Ik heb een sterk vertrouwen in mijn intuitie (het oude weten dat in mijn ziel zit), en ben dol op een stevige discussie om de werkelijkheid te toetsen aan mijn inzichten.

Om mijn hemel, vergeet ik nou nog te melden dat ik ook moeder ben? Hoe is het mogelijk.. ja dat ben ik ook, van een heerlijke geweldige dochter. Never ooit zo’n “Doe maar niet lieverd”, altijd de-“Doe maar wel lieverd, hoe ga je dat doen”-moeder willen zijn. Jaren geleden ook een kind moeten verliezen en begraven, bij wie ik op een dag in dezelfde grond hoop terug te keren, samen terug naar onze oorsprong energie en stof.

Maar voorlopig hoop ik nog heel wat herinneringen aan mijn poezie-album te mogen toevoegen. Misschien dat jij, lezer van mijn verhaal, daar ook in zou willen? Laat mij dan jouw verhaal horen, ik ben er benieuwd naar. 

Anita

Hoezo anders?

Sinds 2006 werk ik vanuit het enneagram
Het enneagram is een cirkel met 9 karakterstructuren met heel veel diversiteit en die vooral gaat over verbindingen. Op deze cirkel van ‘ al' komen relaties in beeld die ons vormen en begeleiden op ons pad. Die kwaliteiten in ons naar boven halen en valkuilen laten ontstaan. De onderlinge verbindingen én onze persoonlijke staat van ontwikkeling, en die van de ander, helpt spiegelen. 

Valkuil of kwaliteit
Groei of terugval.. waar sta je, en hoe ontmoet jij de ander. 

Wat herken jij van jezelf en wat zie jij bij de ander gebeuren?
Het enneagram geeft heel praktisch en snel inzicht in waarom relaties soms zo lastig, maar oh zo boeiend zijn.

Vanuit 3 basis energiën begrijpen zelfs jonge kinderen, hoe en waarom zij hun eigen unieke toegevoegde waarde hebben.

Ieders persoonlijke toegevoegde waarde
Ik denk dat we blijer zouden zijn als wij onze unieke IK zouden durven omarmen in plaats van af te wijzen. En ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Als jij je voortdurend ontevreden voelt over wie jij bent helpt en jij jouw interne criticus volledig de vrije hand geeft over wie jij bent. Dan wordt het tijd om te zien waar je wél goed in bent, en dat te gaan oogsten.
En kun je effectiever omgaan met jouw kracht en met wat afstand naar een situatie kijken die niet werkt. 


Muziek en/of je stem gebruiken
Muziek heeft een helende alles doordringende kracht. Op magische wijze raakt het de diepst verborgen plekjes en brengt ze naar de oppervlakte.  Door met klank en/of met woorden te werken kun je de verborgen emotie die je ervaart erkenning geven en verwerken.